________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/10/2009

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ



φωτό:
Νίκος Μαγγίνας, Παρίσι

Τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης Άθως και Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Θησαυροί του Αγίου Όρους πραγματοποιήθηκαν χθες Πέμπτη στο Petit Palais του Παρισιού παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτήρισε "τιμή για την Ορθοδοξία να γίνεται η έκθεση σε αυτόν τον υπέροχο χώρο" και έκανε λόγο για "την αναγκαιότητα του μηνύματος που στέλνει η Ορθοδοξία σε μια περίοδο ηθικής και οικονομικής κρίσης".



«Είναι η πρώτη φορά που κειμήλια και θησαυροί της Αθωνικής Πολιτείας εκτίθενται εκτός των συνόρων της Ελλάδος, δίνοντας έτσι σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες την ευκαιρία να επισκεφθούν μία πραγματικά μοναδική έκθεση» δήλωσε η υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη στα εγκαίνια της έκθεσης.

«Αξίζει να επισημανθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός κειμηλίων βγαίνουν 'εκτός των τειχών' του Αγίου Όρους και είναι στην διάθεση του κοινού, ανδρών και γυναικών. Πρόκειται για μια ξεχωριστή ευκαιρία, ειδικά για τις δεύτερες, δεδομένου ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Άγιο Όρος» πρόσθεσε.


Η κ. Μπακογιάννη είπε ότι οι θησαυροί που εκτίθενται στο Petit Palais αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού πολιτισμού και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της γηραιάς ηπείρου.
«Μέσα από το Αγιο Όρος θελήσαμε να βυθιστούμε όσο είναι δυνατόν στο πνεύμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έναν κόσμο που η Δύση δεν γνωρίζει τόσο καλά», εξηγεί η Γαλλίδα έφορος, υπεύθυνη γιά την έκθεση, Ραφαέλ Ζιάντ.

Ο εκθεσιακός χώρος στο Petit Palais έχει ειδικά διαμορφωθεί ώστε ορισμένοι χώροι να θυμίζουν τους αυθεντικούς χώρους των μοναστηριών, όπου βρίσκονται τα εκθέματα.
Τα χρώματα που κυριαρχούν στα διαχωριστικά τοιχώματα είναι οι αποχρώσεις του μοβ και του βαθύ κόκκινου, η δε ατμόσφαιρα συμπληρώνεται με τον ελαφρύ απόηχο βυζαντινών ψαλμωδιών.
Βαθύτερος στόχος αυτής της έκθεσης είναι η καλύτερη γνώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails